AT1-obligationer betraktas generellt som högriskinvesteringar, eftersom de medför en större risk för investerare jämfört med investeringar i bankens seniora skulder. De positioneras längre ner i bankens kapitalstruktur än traditionella obligationer, men högre upp än aktier. Det innebär att om banken skulle drabbas av ekonomiska problem och gå i konkurs, riskerar investerare i AT1-obligationer att förlora hela eller delar av sin investering.
I samband med UBS:s uppköp av Credit Suisse skrev den schweiziska finansmarknadsmyndigheten ner samtliga AT1-obligationer till noll. Denna nedskrivning skedde före det att andra risktillgångar, som normalt anses ha högre prioritet, hade skrivits ner. Detta sågs av många som ett kontroversiellt agerande, eftersom det innebar att aktieägare – som är tänkta att ta den första förlusten – fick ta del av uppköpserbjudandet som innebar 0,76 schweizerfranc per aktie, medan innehavarna av bankens AT1-obligationer förlorade hela sitt värde.
Händelsen skapade oro på marknaden för AT1-obligationer utfärdade av andra europeiska banker. Strax därefter meddelade EU:s regulatorer att de tänker fortsätta att lägga eventuella förluster på aktieägarna före obligationsägarna inom EU. Bank of England och Singapores centralbank, bland andra, gjorde snart liknande uttalanden i syfte att lugna marknaden.