Cybersäkerhet – en ständigt växande marknad

 

Cybersäkerhet blir en allt viktigare fråga i dagens digitala värld. I takt med att cyberhoten ökar, ställs det högre krav på robusta säkerhetslösningar. För investerare som vill få exponering mot denna dynamiska och snabbt växande marknad, utan att behöva äga enskilda aktier direkt, erbjuder Strivo ett spännande alternativ: Trackercertifikat Cybersäkerhet. Detta certifikat ger möjlighet att investera i bolag som är ledande inom cybersäkerhet.

Tracker Cybersäkerhet

Var 39:e sekund inträffar en cyberattack, det vill säga en digital attack som avsiktligt försöker få obehörig åtkomst till datorsystem för att stjäla, ändra eller förstöra data. Cyberattacker kan drabba både företag och privatpersoner och kan ge allvarliga konsekvenser, såsom att användardata äventyras eller affärssystem låses. Det innebär ofta stora kostnader för den drabbade, den genomsnittliga kostnaden för ett bolag som utsatts för en cyberattack uppskattas uppgå till 4,88 miljoner dollar. Detta innefattar lösensummor, men även kostnader som uppkommer i samband med att ett bolag tvingas stänga ner sin verksamhet och/eller investera i nya IT-lösningar. 

I och med den ständigt utvecklade digitaliseringen, exponeras vi i större utsträckning för denna typ av säkerhetsrisker, vilket i sin tur kräver ökad cybersäkerhet. Därav har cybersäkerhetssektorn snabbt blivit en av de mest expansiva branscherna på den globala marknaden.

År 2021 uppskattades cybersäkerhetsmarknaden vara värd 217 miljarder dollar och förväntas växa till 345 miljarder dollar år 2026, vilket motsvarar en årlig tillväxt på 9,7 procent.

Trackercertifikat Cybersäkerhet ger investerare exponering mot en korg av 15 noggrant utvalda bolag inom internetsäkerhet. Dessa bolag är utvalda från indexen Solactive Cyber Security Thematic Index NTR och The Prime Cyber Defense Index. Urvalet sker genom en flerstegsprocess. Inledningsvis sorteras bolag med färre än fem analytiker bort, det vill säga bolag som inte bevakas av fler än fem experter utesluts, för att säkerställa att endast noggrant analyserade bolag inkluderas. Vidare exkluderas bolag med låg likviditet, samt de bolag som har säte i Kina. De kvarvarande bolagen rankas sedan baserat på analytikernas köprekommendationer, där de 15 bolagen med högst andel köprekommendationer inkluderas i certifikatet.

Sammanfattningsvis ger Trackercertifikat Cybersäkerhet investerare en chans att delta i den dynamiska och växande marknaden för cybersäkerhet. Genom en noggrann urvalsprocess och exponering mot ledande företag inom sektorn, kan investerare ta del av den rörliga digitaliseringen och därmed de medföljande säkerhetsbehoven.

Informationen skall inte uppfattas som ett erbjudande, uppmaning eller rekommendation att göra en investering. Skäliga ansträngningar har gjorts för att garantera riktigheten av informationen, men det kan aldrig uteslutas att den baserats på oreviderade eller icke verifierade siffror och källor. Investeringar i finansiella instrument är förknippat med risk. Investeringen kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning februari 2025

04 mars 2025

Februari präglades av en varierad utveckling för globala aktier. Totalt backade världsindex med 0.60% (-3.3% i SEK). På europeiska marknader fortsatte uppgångarna från januari och den svenska börsen steg med 0.74%. Samtidigt handlades amerikanska aktier svagt, trots fina bolagsrapporter, och S&P 500 föll med 1.4% (-4.1% i SEK). På valutamarknaden stärktes den svenska kronan mot både dollarn och euron vilket förstärkte utländska marknadsnedgångar räknat i svenska kronor. Samtliga portföljer utvecklades negativt under månaden: Trygg (-0.98%), Modig (-1.9%), Dynamisk (-1.3%) samt Nordiska Aktier (-0.86%). Under februari har den nordiska aktieportföljen stuvats om något. Kursuppgången i Handelsbanken realiserades och innehavet såldes av till förmån för två nya bolag, Lindex och Profoto. I Trygg och Dynamisk har förräntningstakten i kreditportföljen ökats något genom köp i fonden First Nordisk Högränta.

Småbolag - stor potential

07 februari 2025

I vår senaste emission, 2025:1, introducerar vi ett nytt tema: småbolag. Denna gång erbjuder vi tre placeringar med exponering mot mindre bolag, där tillväxtpotential står i fokus. Småbolag har historiskt sett visat sig kunna leverera hög avkastning, och det förändrade ränteläget bidrar till ytterligare möjligheter för sektorn. Så vad är det som gör förutsättningarna extra intressanta just nu?

Förvaltarkommentar portföljförvaltning januari 2025

03 februari 2025

Börsåret inleddes positivt med en stark återhämtning från kursfallen i december och världsindex klättrade med 3,0 %. Europeiska börser ledde uppgångarna och bland dessa steg den svenska börsen med hela 7,5%. Detta avspeglades även i samtliga portföljer som ökade under månaden: Trygg (+2,0%), Modig (+4,7%), Dynamisk (+3,8%), Nordiska Aktier (+9,0%). Under månaden har aktieexponeringen minskats något i den dynamiska portföljen (-3%) till förmån för guld (+3%). Aktievikten har minskats i amerikanska aktier, vilka är högt värderade, samt i tillväxtmarknader som väntas påverkas negativt av riskerna för ett större handelskrig och en fortsatt stark dollar.