På valutamarknaden stärktes den svenska kronan återigen mot både dollarn och euron vilket förstärkte utländska marknadsnedgångar räknat i svenska kronor. Samtliga portföljer utvecklades negativt under månaden: Trygg (-3,0%), Modig (-6,6 %), Dynamisk (-4,9%) samt Nordiska Aktier (-9,0%). Under månaden har en mindre justering gjorts i portföljerna Trygg och Dynamisk. Exponeringen mot tillväxtmarknader inom obligationsdelen har ersatts med fonden GLG Emerging Markets Corporate Credit Alternatives. Fonden har möjlighet att ta korta positioner, vilket vi bedömer som särskilt intressant i det rådande volatila marknadsklimatet.
Turbulensen på aktiemarknaden fortsatte under mars, drivet av oro för utökade amerikanska handelstullar, stigande inflation och växande risk för en kraftigare inbromsning i den amerikanska ekonomin. Europeiska aktier utvecklades återigen starkare än sina amerikanska motsvarigheter, vilket för mars månad innebar mindre fall. Den europeiska optimismen fick extra skjuts när Mertz lyckades med sitt snabbspår för att lätta på den tyska skuldbromsen som varit en långvarig begränsning för finanspolitiken. Det ambitiösa utgiftstaket som presenterades innebär ökade investeringar i infrastruktur och försvar och blir en välkommen tillväxtinjektion för Europas största ekonomi. Investerarsentimentet för Tyskland har också stigit till den högsta nivån sedan 2022, året som märkte början på en ny verklighet för tysk industri. När tillgången till billig rysk gas plötsligt ströps underminerades en av landets viktigaste konkurrensfördelar och ekonomin har gått kräftgång alltsedan dess.
Ett snabbt tillfrisknande för ”Europas sjuke man” vore såklart väldigt tacksamt också för Sverige eftersom Tyskland är vår största handelspartner. Detta särskilt i ljuset av den senaste tidens besvärliga inflationsuppgång som fått Riksbanken att slå på bromsen vad gäller fler räntesänkningar. Marknaden prisar nu till och med viss risk för räntehöjningar under året. Tillsammans med stigande matpriser innebär detta sannolikt att konsumenten fortsatt kommer att hålla hårt i plånboken vilket i sin tur skjuter en bredare svensk konjunkturåterhämtning på framtiden.
På globala marknader råder Trump driven volatilitet och turbulensen på handelsområdet har nu även börjat prisas in i en ökad oro för en amerikansk lågkonjunktur. Föga förvånande nämnde ett rekordstort antal av de amerikanska storbolagen tullar i sina Q4-rapporter, en tydlig signal om att osäkerheten påverkar verksamhetsbeslut på bred front. Den nivå av policyosäkerhet som nu råder är rekordhög och vilken företagsledare vågar investera i en ny fabrik eller ny produktionslina när förutsättningarna kan skifta från den ena timmen till den andra? Då gör man kanske klokast i att precis som den amerikanska centralbanken FED, stå vid sidlinjen, betrakta utvecklingen och vänta på att dammet ska lägga sig.
Eller som FED chef Powell uttryckte det efter senaste räntemötet: "...när det gäller att förändra något i den här mycket osäkra miljön... Jag tror att det finns en nivå av tröghet där man säger; kanske avvaktar jag bara tills vidare."
FED brottas med frågan om vilken effekt Trumps tullar i slutändan kommer att få på ekonomin. Å ena sidan inflationsdrivande, å andra sidan hämmande på tillväxten. En av de viktigaste datapunkterna under månaden var också amerikansk inflationsstatistik. FEDs favoritmått PCE kom in något över marknadens förväntningar - alltså fortsatt vänta och se. I skrivandets stund håller marknaden andan inför ”liberation day” när den amerikanska administrationen förväntas tillkännage svepande tullar mot sina största handelspartners. Alltså bäddat för fortsatt volatilitet.
Trots turbulensen på aktiemarknaderna har kreditmarknaden varit relativt stabil. Amerikanska kreditspreadar har visserligen rört sig uppåt i takt med ökande recessionsoro, men europeiska krediter har varit mer motståndskraftiga. På räntesidan har tyska långräntor nått sina högsta nivåer sedan 2011, som ett resultat av marknadens förväntningar på ökade finanspolitiska satsningar. Även svenska räntor har rört sig uppåt. Våra obligationsinnehav, som främst har kort löptid och exponering mot den nordiska marknaden, har utvecklats väl och agerat stötdämpare mot aktiemarknadens svängningar. Även guld fortsätter att bevisa sina goda portföljegenskaper i en volatil miljö.
Olle Gustafsson, Portföljförvaltare
Läs mer om Strivos portföljförvaltning här