Högre avkastningsmöjligheter med kapitalskydd i NOK

Strivos experter skräddarsyr placeringar utifrån rådande marknadsläge och utvecklar innovativa strukturer för att ge investerare bästa möjliga villkor. I vår senaste emission, 2024:7, har vi valt en struktur där vissa placeringar är kapitalskyddade i en annan valuta än svenska kronor (SEK), nämligen norska kronor (NOK). Men varför har vi egentligen valt att kapitalskydda vissa placeringar i NOK?

Att NOK är särskilt intressant för investerare just nu beror främst på två faktorer: den norska räntan och den norska valutan.

Räntan

Den norska räntan är för tillfället avsevärt högre än den svenska. Detta gör att obligationer kan köpas billigare i NOK än i SEK, vilket i sin tur förbättrar villkoren i placeringarna i form av högre deltagandegrader och högre möjlig avkastning för investeraren. Grafen nedan illustrerar ränteskillnaderna för NOK, SEK samt USD från 9 oktober 2023 till 9 oktober 2024.

Ränta NOK/SEK/USD

 

Figuren nedan visar hur en kapitalskyddad placering är uppbyggd med en obligationsdel och en optionsdel. Obligationens värde växer under löptiden för att på slutdagen återbetala nominellt belopp, medan optionen kan erbjuda avkastning utöver nominellt belopp. Ju högre räntan är, desto mindre kostar obligationen från början eftersom en högre ränta gör att obligationens värde ökar i en högre takt. En billigare obligation ger mer pengar över att köpa optioner för, vilket ger en potentiellt större uppsida.



Kapitalskyddad fondobligation - Obligation och Option


Valutan

NOK ligger för närvarande på en historiskt låg nivå i förhållande till SEK. Även om det alltid finns en risk för ytterligare försvagning, bedöms sannolikheten för en kraftig värdeminskning relativt liten utifrån historiska data. Grafen nedan visar hur den norska valutan har stått sig mot den svenska, med start från januari år 2000. Den streckade linjen visar växlingskursen NOKSEK per den 9 oktober 2024. 

Valuta NOK/SEK

 

Risk eller möjlighet?

En valutaexponering i en placering kan alltid innebära antingen en risk eller en möjlighet. I detta fall är det det nominella beloppet som har en valutaexponering och på återbetalningsdagen kommer återbetalningen av nominellt belopp att multipliceras med växelkursutvecklingen i NOKSEK. Om den norska kronan stärker sig mot den svenska kronan under placeringens löptid kommer återbetalningen av nominellt belopp överstiga 100 procent och vid en försvagning av den norska kronan gentemot den svenska gäller det motsatta.

Om du vill läsa mer om våra placeringar med kapitalskydd i NOK, gå till aktuell emission 2024:7. 

Informationen skall inte uppfattas som ett erbjudande, uppmaning eller rekommendation att göra en investering. Skäliga ansträngningar har gjorts för att garantera riktigheten av informationen, men det kan aldrig uteslutas att den baserats på oreviderade eller icke verifierade siffror och källor. Investeringar i finansiella instrument är förknippat med risk. Investeringen kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning.

Småbolag - stor potential

07 februari 2025

I vår senaste emission, 2025:1, introducerar vi ett nytt tema: småbolag. Denna gång erbjuder vi tre placeringar med exponering mot mindre bolag, där tillväxtpotential står i fokus. Småbolag har historiskt sett visat sig kunna leverera hög avkastning, och det förändrade ränteläget bidrar till ytterligare möjligheter för sektorn. Så vad är det som gör förutsättningarna extra intressanta just nu?

Förvaltarkommentar portföljförvaltning januari 2025

03 februari 2025

Börsåret inleddes positivt med en stark återhämtning från kursfallen i december och världsindex klättrade med 3,0 %. Europeiska börser ledde uppgångarna och bland dessa steg den svenska börsen med hela 7,5%. Detta avspeglades även i samtliga portföljer som ökade under månaden: Trygg (+2,0%), Modig (+4,7%), Dynamisk (+3,8%), Nordiska Aktier (+9,0%). Under månaden har aktieexponeringen minskats något i den dynamiska portföljen (-3%) till förmån för guld (+3%). Aktievikten har minskats i amerikanska aktier, vilka är högt värderade, samt i tillväxtmarknader som väntas påverkas negativt av riskerna för ett större handelskrig och en fortsatt stark dollar.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning december

03 januari 2025

Under december fortplantade sig Trump-rallyt till något som liknade starten på ett allmänt ”jul-rally”, som omfattade de flesta aktiemarknader, men detta tog ett abrupt slut med årets sista Fed-möte under veckan före jul. Strivos diskretionära portföljer följde med i nedgångarna och gick snarlikt respektive jämförelseindex, utom Balanserad, som gick något bättre. Balanserad sjönk med 0,9 procent, Offensiv och Aggressiv med 1,2 procent. Helårsavkastningen blev däremot höga 9,8 procent, 11,3 procent, respektive 12,7 procent.