Högre avkastningsmöjligheter med kapitalskydd i NOK

Strivos experter skräddarsyr placeringar utifrån rådande marknadsläge och utvecklar innovativa strukturer för att ge investerare bästa möjliga villkor. I vår senaste emission, 2024:7, har vi valt en struktur där vissa placeringar är kapitalskyddade i en annan valuta än svenska kronor (SEK), nämligen norska kronor (NOK). Men varför har vi egentligen valt att kapitalskydda vissa placeringar i NOK?

Att NOK är särskilt intressant för investerare just nu beror främst på två faktorer: den norska räntan och den norska valutan.

Räntan

Den norska räntan är för tillfället avsevärt högre än den svenska. Detta gör att obligationer kan köpas billigare i NOK än i SEK, vilket i sin tur förbättrar villkoren i placeringarna i form av högre deltagandegrader och högre möjlig avkastning för investeraren. Grafen nedan illustrerar ränteskillnaderna för NOK, SEK samt USD från 9 oktober 2023 till 9 oktober 2024.

Ränta NOK/SEK/USD

 

Figuren nedan visar hur en kapitalskyddad placering är uppbyggd med en obligationsdel och en optionsdel. Obligationens värde växer under löptiden för att på slutdagen återbetala nominellt belopp, medan optionen kan erbjuda avkastning utöver nominellt belopp. Ju högre räntan är, desto mindre kostar obligationen från början eftersom en högre ränta gör att obligationens värde ökar i en högre takt. En billigare obligation ger mer pengar över att köpa optioner för, vilket ger en potentiellt större uppsida.



Kapitalskyddad fondobligation - Obligation och Option


Valutan

NOK ligger för närvarande på en historiskt låg nivå i förhållande till SEK. Även om det alltid finns en risk för ytterligare försvagning, bedöms sannolikheten för en kraftig värdeminskning relativt liten utifrån historiska data. Grafen nedan visar hur den norska valutan har stått sig mot den svenska, med start från januari år 2000. Den streckade linjen visar växlingskursen NOKSEK per den 9 oktober 2024. 

Valuta NOK/SEK

 

Risk eller möjlighet?

En valutaexponering i en placering kan alltid innebära antingen en risk eller en möjlighet. I detta fall är det det nominella beloppet som har en valutaexponering och på återbetalningsdagen kommer återbetalningen av nominellt belopp att multipliceras med växelkursutvecklingen i NOKSEK. Om den norska kronan stärker sig mot den svenska kronan under placeringens löptid kommer återbetalningen av nominellt belopp överstiga 100 procent och vid en försvagning av den norska kronan gentemot den svenska gäller det motsatta.

Om du vill läsa mer om våra placeringar med kapitalskydd i NOK, gå till aktuell emission 2024:7. 

Informationen skall inte uppfattas som ett erbjudande, uppmaning eller rekommendation att göra en investering. Skäliga ansträngningar har gjorts för att garantera riktigheten av informationen, men det kan aldrig uteslutas att den baserats på oreviderade eller icke verifierade siffror och källor. Investeringar i finansiella instrument är förknippat med risk. Investeringen kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning september

01 oktober 2024

I september rådde kombinerad räntesänknings- och Kina-eufori, tvärt emot gängse säsongsmönster. Strivos diskretionära portföljer utvecklades marginellt bättre än respektive jämförelseindex, trots undervikten. Balanserad har stigit med 1,4 procent och Offensiv, samt  Aggressiv med 1,1 procent. Efter nio månader är utvecklingen goda 9,8 procent, 11,3, samt 12,4 procent, vilket innebär att Offensiv och Aggressiv ligger något efter jämförelseindexen.

Framgångsrika placeringar med optimalstart

30 september 2024

De senaste två åren har vi tagit fram ett stort antal fondobligationer med optimalstart. Av våra 26 kapitalskyddade placeringar med optimalstart har det i 25 fall varit bättre att investera i vår placering än direkt i fonden. Förutom en högre avkastning har investeraren fått ett kapitalskydd.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning juli - augusti

02 september 2024

Under de båda sommarmånaderna utvecklades de flesta aktiemarknader positivt och en större nedgång i början av augusti återhämtades i de flesta fall. Även Strivos diskretionära portföljer hängde med, men något svagare än respektive jämförelseindex, med Balanserad upp 1,3, Offensiv 1,3 och Aggressiv 1,2 procent. Efter årets andra tertial ligger portföljerna, som efter halvåret, på goda avkastningsnivåer, där Offensiv och Aggressiv är lite efter sina jämförelseindex.