Makrokommentar februari

Putin valde krig i Europa och det kommer till ett mycket högt pris.

Den 24 februari inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia. Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina är en mänsklig tragedi som ritar om den säkerhetspolitiska kartan fullständigt. Trots månader av hot och upptrappad krigsretorik var det nog få som verkligen kunde tro att vi skulle hamna här.

Oavsett vilka motiv och drivkrafter som Putin har kan de omöjligen vara ekonomiska. Omvärldens stenhårda sanktioner har försatt den ryska finanssektorn i fritt fall. Frysta banktillgångar, uteslutning från transaktionssystemet Swift, stoppet av gasledningen Nord Stream 2, har tillsammans med mycket annat bidragit till en kollaps av såväl landets valuta som aktiemarknad. I Moskva håller börsen stängt men vid en titt på de ryska depåbevis som är noterade i London ser vi nedgångar som nästan helt saknar motstycke i historien.

Om vi backar tillbaka till månadens första hälft fortsatte inflationsoron alltjämt att hålla kapitalmarknaderna i sitt grepp. Fler och fler räntehöjningar prisades in i snabb takt, allt eftersom nya KPI-siffror trillande in från båda sidor av atlanten. Hökaktiga tongångar hördes inte längre bara från USA, utan nu även från Bank of England och ECB. Vid en pressträff den 3 februari lyckades Christine Lagarde i sann Jerome Powell-anda skaka om marknaden ordentligt. ”Inflationen har stigit markant de senaste månaderna och har överraskat på uppsidan”, sa ECB-chefen och tillade att banken nu betraktar inflationen som mindre tillfällig än förut.

Likt mycket annat ställdes detta på sin ända i slutet av månaden när investerarnas uppmärksamhet helt riktades om till invasionen av Ukraina. Kriget har en dämpade effekt på såväl tillväxtutsikterna som på förväntade räntehöjningar (åtminstone i Europa) och det har sannolikt fungerat som en viss motvikt till konfliktens negativa inverkan för finansmarknaderna.

Att ens vädra tanken om att krig skulle kunna vara någonting annat än strikt negativt för börsen kan förefalla paradoxalt och snudd på cyniskt. Det här är emellertid en ganska unik situation. Konflikten komplicerar centralbankernas ansträngningar att tämja inflationen eftersom den förvärrar samma problem som de försöker ta itu med, vid en tidpunkt som de normalt skulle lätta på politiken för att understödja tillväxten. Det återstår att se vilken faktor som kommer väga tyngst.

Hittills har krigets mest uppenbara ekonomiska effekter för oss i väst handlat om stigande livsmedels- och energipriser. Ryssland är en betydande exportör av råvaror och står för omkring 13 procent av den globala råoljeproduktionen, 17 procent av naturgasproduktionen samt en tiondel av veteexporten.

Brentolja avslutade månaden på 100 dollar per fat och de europeiska naturgaspriserna steg med drygt 15 procent i februari. Därtill har investerare flytt till klassiskt ”säkra hamnar” såsom guld och amerikanska dollar.

Även om det är oroligt på kort sikt bör man som investerare ha med sig att aktiemarknaden har en lång historia av att kunna se bortom geopolitiska osäkerheter, särskilt i de fall då konjunkturen står på en solid grund.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning februari 2025

04 mars 2025

Februari präglades av en varierad utveckling för globala aktier. Totalt backade världsindex med 0.60% (-3.3% i SEK). På europeiska marknader fortsatte uppgångarna från januari och den svenska börsen steg med 0.74%. Samtidigt handlades amerikanska aktier svagt, trots fina bolagsrapporter, och S&P 500 föll med 1.4% (-4.1% i SEK). På valutamarknaden stärktes den svenska kronan mot både dollarn och euron vilket förstärkte utländska marknadsnedgångar räknat i svenska kronor. Samtliga portföljer utvecklades negativt under månaden: Trygg (-0.98%), Modig (-1.9%), Dynamisk (-1.3%) samt Nordiska Aktier (-0.86%). Under februari har den nordiska aktieportföljen stuvats om något. Kursuppgången i Handelsbanken realiserades och innehavet såldes av till förmån för två nya bolag, Lindex och Profoto. I Trygg och Dynamisk har förräntningstakten i kreditportföljen ökats något genom köp i fonden First Nordisk Högränta.

Småbolag - stor potential

07 februari 2025

I vår senaste emission, 2025:1, introducerar vi ett nytt tema: småbolag. Denna gång erbjuder vi tre placeringar med exponering mot mindre bolag, där tillväxtpotential står i fokus. Småbolag har historiskt sett visat sig kunna leverera hög avkastning, och det förändrade ränteläget bidrar till ytterligare möjligheter för sektorn. Så vad är det som gör förutsättningarna extra intressanta just nu?

Förvaltarkommentar portföljförvaltning januari 2025

03 februari 2025

Börsåret inleddes positivt med en stark återhämtning från kursfallen i december och världsindex klättrade med 3,0 %. Europeiska börser ledde uppgångarna och bland dessa steg den svenska börsen med hela 7,5%. Detta avspeglades även i samtliga portföljer som ökade under månaden: Trygg (+2,0%), Modig (+4,7%), Dynamisk (+3,8%), Nordiska Aktier (+9,0%). Under månaden har aktieexponeringen minskats något i den dynamiska portföljen (-3%) till förmån för guld (+3%). Aktievikten har minskats i amerikanska aktier, vilka är högt värderade, samt i tillväxtmarknader som väntas påverkas negativt av riskerna för ett större handelskrig och en fortsatt stark dollar.