Makrokommentar februari

Starka makrosiffror från USA och Europa pressar upp marknadsräntorna samtidigt som osäkerheten kring konjunkturbilden ökar. Den svenska ekonomin håller på att hamna på efterkälken. I Kina börjar effekterna av landets återöppning synas i statistiken.

Att goda nyheter just nu är dåliga nyheter för börsen har i februari varit tydligt. Motståndskraftig makrodata på båda sidor av atlanten pressar upp marknadsräntorna och spär på osäkerheten. Att lågkonjunkturen kanske inte är lika nära förestående som man tidigare räknat med innebär att investerarkollektivet måste justera ner sina förväntningar på framtida räntesänkningar. Detta var något som pressade börserna märkbart under månadens andra hälft.

Samtidigt ökar trycket på att centralbankerna ska strama åt penningpolitiken ytterligare. I skrivande stund indikerar prissättningen på räntemarknaden att ECB höjer räntan till 4 procent fram mot det tredje kvartalet, samt att Federal Reserves styrränta ska toppa någonstans kring 5,5 procent.

I både USA och EMU-området klättrade inköpschefsindex för såväl industri som tjänstesektor över 50-nivån, som enligt tumregeln utgör gränsen mellan tillväxt och nedgång. För USA:s del syns ännu inte heller någon avmattning på arbetsmarknaden, där jobbsiffrorna fortsätter att överraska på uppsidan.

Den positiva bilden avspeglas emellertid inte i Sverige, där de mörka molnen tvärt om hopar sig över ekonomin. Även om inköpschefsindex för den industrin stod still i februari noterades en kraftig nedgång i svenskt tjänste-PMI. Tjänsteindustrins inköpschefsindex sjönk från 51,0 i januari till 45,7 i februari, vilket är den lägsta nivån på två år.

Den dystra bilden bekräftas av nya (och den här gången definitiva) BNP-siffror för det fjärde kvartalet 2022. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) sjönk Sveriges BNP med 0,9 procent under fjolårets tre sista månader. Utfallet var betydligt sämre än förväntat, då analytiker hade förutspått en nedgång på 0,6 procent. SCB skriver att minskningen märks i flera delar av ekonomin, med tydligast nedgångar i företagens investeringar och hushållens konsumtion.

Även EU-kommissionen pekar ut Sverige som ett sorgebarn och spår att den svenska ekonomin kommer gå sämst av samtliga 27 medlemsländer i år. Enligt prognosen väntas Sveriges BNP krympa med 0,8 procent under 2023. Svenskarnas höga skuldsättningsgrad tillsammans med en tradition av rörlig ränta på bolånen pekas ut som riskfaktorer som kan innebära att hushållen måste dra ner på sin konsumtion.

Den kinesiska återöppningen börjar nu på allvar synas i statistiken. Inköpschefsindex för industrin steg i februari till 52,6, upp från 50,1 i januari. Siffran som kommer från den nationella statistikbyrån bekräftas även av Caixin och S&P Global, vilket tyder på en bred och robust uppgång. Utvecklingen förväntas innebära positiva effekter även utanför Kina, så som för handelspartners i Asien, Nordamerika och Europa. Detta är naturligtvis positivt utifrån ett krasst tillväxtperspektiv. Å andra sidan kan det riskera att förvärra inflationsproblematiken.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning februari 2025

04 mars 2025

Februari präglades av en varierad utveckling för globala aktier. Totalt backade världsindex med 0.60% (-3.3% i SEK). På europeiska marknader fortsatte uppgångarna från januari och den svenska börsen steg med 0.74%. Samtidigt handlades amerikanska aktier svagt, trots fina bolagsrapporter, och S&P 500 föll med 1.4% (-4.1% i SEK). På valutamarknaden stärktes den svenska kronan mot både dollarn och euron vilket förstärkte utländska marknadsnedgångar räknat i svenska kronor. Samtliga portföljer utvecklades negativt under månaden: Trygg (-0.98%), Modig (-1.9%), Dynamisk (-1.3%) samt Nordiska Aktier (-0.86%). Under februari har den nordiska aktieportföljen stuvats om något. Kursuppgången i Handelsbanken realiserades och innehavet såldes av till förmån för två nya bolag, Lindex och Profoto. I Trygg och Dynamisk har förräntningstakten i kreditportföljen ökats något genom köp i fonden First Nordisk Högränta.

Småbolag - stor potential

07 februari 2025

I vår senaste emission, 2025:1, introducerar vi ett nytt tema: småbolag. Denna gång erbjuder vi tre placeringar med exponering mot mindre bolag, där tillväxtpotential står i fokus. Småbolag har historiskt sett visat sig kunna leverera hög avkastning, och det förändrade ränteläget bidrar till ytterligare möjligheter för sektorn. Så vad är det som gör förutsättningarna extra intressanta just nu?

Förvaltarkommentar portföljförvaltning januari 2025

03 februari 2025

Börsåret inleddes positivt med en stark återhämtning från kursfallen i december och världsindex klättrade med 3,0 %. Europeiska börser ledde uppgångarna och bland dessa steg den svenska börsen med hela 7,5%. Detta avspeglades även i samtliga portföljer som ökade under månaden: Trygg (+2,0%), Modig (+4,7%), Dynamisk (+3,8%), Nordiska Aktier (+9,0%). Under månaden har aktieexponeringen minskats något i den dynamiska portföljen (-3%) till förmån för guld (+3%). Aktievikten har minskats i amerikanska aktier, vilka är högt värderade, samt i tillväxtmarknader som väntas påverkas negativt av riskerna för ett större handelskrig och en fortsatt stark dollar.