Philip Karlsson: De mest populära hållbara fonderna

Historiskt har regelverken kring hållbara fonder varit mer eller mindre obefintliga. Fondbolag har gärna lagt in benämningen Grön, Hållbar eller Miljö till det ursprungliga namnet i hopp om att attrahera kapital. Att som investerare utvärdera huruvida en fond i realiteten var hållbar eller inte var inte en lätt uppgift. Nu står finansbranschen inför en omställning då flera hållbarhetsregelverk antingen har trätt i kraft eller gör det inom en snar framtid. Ett av syftena med regelverken är att underlätta för investerare att placera sitt kapital i hållbara finansiella instrument.

Idag har EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR) resulterat i att fondbolag, baserat på deras fonders hållbarhet, ska klassificera dem i en av tre kategorier. Dessa specificeras i regelverkets artikel 6, 8 och 9. Förenklat förklaras en artikel 8-fond som ljusgrön fond medan en artikel 9-fond som en mörkgrön fond. En mörkgrön fond har hållbara investeringar som mål, vilket betyder att det är en direkt hållbar investering med miljömässiga- och sociala ändamål.

Den fondlista som Strivo erbjuder består till åtta procent av mörkgröna fonder, vilket kan jämföras mot den totala svenska marknaden där motsvarande siffra endast uppgår till två procent. Intresset för hållbara fonder på Strivos plattform har ökat markant under det senaste året – både i termer av andelen mörkgröna fonder, genomsnittsbetyget av hållbarhetsglober samt andelen fondvolym som är placerat i instrument med låg CO2-risk.

Den populäraste mörkgröna fonden på Strivos plattform är Handelsbanken Hållbar Energi. Nästan var tjugonde kund på Strivo äger fonden och andelen kunder som månadssparar i fonden ökar varje månad. Med en positiv utveckling på överstigande sju procent kan andelsägarna glädja sig åt en avkastning som med råge överträffat både den svenska- och amerikanska börsen samt världsindex.

 

 

Läs mer om Philip och Strivos hållbarhetsarbete på vår hållbarhetssida

Placera smartare med smart allokering

19 november 2024

När man vid placeringshorisontens slut ser vilka tillgångar som presterat bäst är det lätt att vara efterklok. I våra placeringar med smart allokering bestäms underliggande tillgångars portföljvikter först på placeringens slutdag, vilket gör att man kan dra nytta av marknadens faktiska utveckling - som att vara efterklok redan idag.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning oktober

01 november 2024

Oktober har kännetecknats av hög volatilitet och spretiga aktiemarknader. Strivos diskretionära portföljer har utvecklats hyggligt och gått bättre än respektive jämförelseindex, som sjunkit något. Balanserad har ökat med 0,8 procent, Offensiv med 0,6 procent och Aggressiv med 0,5 procent.

Högre avkastningsmöjligheter med kapitalskydd i NOK

15 oktober 2024

Strivos experter skräddarsyr placeringar utifrån rådande marknadsläge och utvecklar innovativa strukturer för att ge investerare bästa möjliga villkor. I vår senaste emission, 2024:7, har vi valt en struktur där vissa placeringar är kapitalskyddade i en annan valuta än svenska kronor (SEK), nämligen norska kronor (NOK). Men varför har vi egentligen valt att kapitalskydda vissa placeringar i NOK?