Placeringar vi minns: Fondobligation Sverige Småbolag Optimalstart

Strivo har sedan starten för 15 år sedan haft ambitionen att skapa alternativa investeringslösningar som ger våra kunder möjlighet att ta del av intressanta exponeringar och avkastningsmöjligheter som annars kan vara svåra att komma åt. Det har resulterat i att en stor variation av placeringar givits ut genom åren. Det är dock först när hela eller delar av placeringarnas löptid har passerat som en faktisk utvärdering av dess timing och struktur kan bedömas. I denna bloggserie vänder vi blicken tillbaka och lyfter fram tidigare utgivna placeringar. I detta avsnitt tittar vi närmare på 2882 Fondobligation Sverige Småbolag Optimalstart, en placering som har största delen av löptiden kvar, men som tack vare sin konstruktion redan haft en mycket fin utveckling.

2882 Fondobligation Sverige Småbolag Optimalstart ger exponering mot svenska småbolag genom en volatilitetsjusterad strategi på en fondkorg bestående av två fonder - Danske Invest Sverige Småbolag och Länsförsäkringar Småbolag Sverige Vision. Placeringen har 100 procent kapitalskydd och en deltagandegrad som vid upphandling fastställdes till 165 procent.

Placeringen togs fram under sommaren 2023, en period som präglades av stor osäkerhet – inflationen var hög, ytterligare räntehöjningar väntades och konjunkturindikatorerna pekade åt olika håll.

”På lite längre sikt hade vi en positiv syn på svenska småbolag, men på grund av det osäkra konjunkturläget valde vi att konstruera placeringen med optimalstart”, berättar Olof Gustafsson som är chef på Strivos struktureringsavdelning.

Optimalstart är en funktion som egentligen kan appliceras på alla typer av produkter. I vanliga fall bestäms startkursen i en placering som stängningskursen för den underliggande tillgången på startdagen. I placeringar med optimalstart bestäms den i stället som den lägsta stängningskursen vid ett antal olika observationsdatum. Ju fler observationsdagar, desto större chans att pricka in ett startvärde som är fördelaktigt i förhållande till kursen på startdagen. Funktioner som ger en högre avkastningspotential har oftast ett pris och optioner med optimalstart blir därför dyrare, vilket resulterar i en lägre deltagandegrad jämfört med motsvarande placering utan optimalstart. 

”I detta fall bedömde vi att det var värt att lägga till en optimalstart och dessutom en relativt generös sådan. Tack vare det relativt höga ränteläget var det dessutom möjligt att kombinera både lång optimalstart och hög deltagandegrad i samma placering.”, berättar Olof.

2882 Fondobligation Sverige Småbolag Optimalstart konstruerades med 26 veckors optimalstart och dagliga observationer, vilket gav totalt 131 observationsdagar. 

 Placeringen startade den 21 juli 2023, ungefär samtidigt som börsen inledde en längre nedgångsperiod som varade fram till oktober samma år. Den 23 oktober avlästes den lägsta noteringen under de optimalstartsperioden, vilken var 21 procent under nivån på startdagen.  

Sedan starten för drygt ett år sedan har placeringens underliggande fondstrategi haft en fin utveckling som tack vare optimalstarten nu är uppe på + 40 procent. Med en deltagandegrad på 165 procent innebär det en upparbetad avkastning på 67 procent i placeringen. Investerare som vill kamma hem en del av sin vinst kan i dagsläget sälja placeringen till ett marknadsvärde om 135 procent av nominellt belopp.

”40 procent på ett år är en utveckling i fondstrategin som man ska vara mycket nöjd med och dessutom har placeringen 165 procent deltagandegrad och 100 procent kapitalskydd. Detta gör att avkastningen har uppnåtts till en betydligt lägre risk än vad man normalt måste ta för liknande avkastningsnivåer”, berättar Olof Gustafsson.

Än återstår dock fem år av löptiden och fondstrategin kommer med stor sannolikhet hinna röra sig både uppåt och nedåt flera gånger om.

Läs mer om placeringen och dess utveckling här.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning december

03 januari 2025

Under december fortplantade sig Trump-rallyt till något som liknade starten på ett allmänt ”jul-rally”, som omfattade de flesta aktiemarknader, men detta tog ett abrupt slut med årets sista Fed-möte under veckan före jul. Strivos diskretionära portföljer följde med i nedgångarna och gick snarlikt respektive jämförelseindex, utom Balanserad, som gick något bättre. Balanserad sjönk med 0,9 procent, Offensiv och Aggressiv med 1,2 procent. Helårsavkastningen blev däremot höga 9,8 procent, 11,3 procent, respektive 12,7 procent.

3-årsjubileum för vårt trackercertifikat

13 december 2024

I fondkretsar brukar man säga att innan det har gått tre år har man inget så kallat "track record". Nu, drygt tre år efter lanseringen av Trackercertifikat Emerging Market Value, har vi nått denna milstolpe - vilket vi vill passa på att uppmärksamma.

Strivo breddar sitt diskretionära erbjudande

08 december 2024

Strivo lanserade nyligen fyra nya modellportföljer som ett komplement till den befintliga diskretionära förvaltningen. Olle Gustafsson som är ansvarig förvaltare berättar om de nya portföljerna, varför de lanseras och vilka kunder de riktar sig till.