Placeringar vi minns: OMX Express

Den 20 maj 2009 är en viktig dag i Strivos historia - Strivo lanserar sin första emission någonsin och därmed startar teckningsperioden för företagets absolut första placeringar. Denna dag utgör startskottet för en lång rad efterföljande emissioner med innovativa strukturerade placeringar där kunskap i kombination med kundens intressen ständigt legat i fokus.

Olof Gustafsson, en av Strivos två medgrundare, berättade då om den nystartade verksamheten:

”Vi är specialiserade på utveckling och implementering av finansiella investeringslösningar. Med en marknadsnära verksamhet som tillgodoser och är lyhörd för marknadens skiftande behov arbetar vi för att skapa attraktiva kombinationer av avkastning och risk, med investerarens intressen i fokus. Vi har en genomgående hög kvalitetsnivå på såväl placeringar som service, med syfte att långsiktigt skapa en nytta som överträffar vad övriga aktörer på marknaden har att erbjuda.”

Med samma vision då som nu, 15 år och 135 publika emissioner senare, har Strivo kommit att bli en av de viktigare aktörerna på den svenska marknaden för strukturerade placeringar. En lång rad placeringar har givits ut och strax över 1 000 publika publiceringar har gått till förfall. Dessa har genererat en genomsnittlig avkastning på 19,26 procent, och en effektiv årsavkastning på 6,27 procent (efter kostnader och avgifter).

Denna statistik står sig väldigt väl i jämförelse med konventionella börsinvesteringar – särskilt imponerande med tanke på att den absoluta majoriteten av Strivos placeringar har inbyggda skydd på nedsidan vilket innebär en lägre risk än en traditionell investering på börsen.

Dagen till ära vill vi passa på att uppmärksamma en av placeringarna som var med från starten och ingick i Strivos första emission för 15 år sedan, nämligen OMX Express.

OMX Express hade exponering mot underliggande Sverigeindex, OMXS30 och erbjöd 150 procent av uppgången i OMXS30 över en fyraårsperiod, så länge inte placeringen återköptes av emittenten under de första 12 månaderna av löptiden. Ett återköp innebar att emittenten köper tillbaka placeringen till 110 procent efter 6 månader, alternativt till 120 procent efter 12 månader. Placeringen var dessutom skyddad på nedsidan till minus 30 procent från startdagen.

Placeringen konstruerades under en tid när Sverige befann sig i en svår lågkonjunktur och turbulensen på börsmarknaden var hög. Även om konjunkturssiffrorna visade att svensk ekonomi genomgick den svåraste perioden på många år, började tecken på stabilisering i den globala ekonomin inträda. Som investerare vill man vara med när det vänder och Strivos grundare Olof Gustafsson och Fredrik Langley såg en möjlighet till en sådan vändpunkt.

Så blev det också, OMXS30 indexet ökade med över 50 procent under placeringens möjliga löptid om 4 år. Emittenten återköpte dock placeringen redan efter 6 månader till 110 procent av nominellt belopp. De som valde att investera i placeringen fick således en väldigt fin utveckling på kort tid.

3-årsjubileum för vårt trackercertifikat

13 december 2024

I fondkretsar brukar man säga att innan det har gått tre år har man inget så kallat "track record". Nu, drygt tre år efter lanseringen av Trackercertifikat Emerging Market Value, har vi nått denna milstolpe - vilket vi vill passa på att uppmärksamma.

Strivo breddar sitt diskretionära erbjudande

08 december 2024

Strivo lanserade nyligen fyra nya modellportföljer som ett komplement till den befintliga diskretionära förvaltningen. Olle Gustafsson som är ansvarig förvaltare berättar om de nya portföljerna, varför de lanseras och vilka kunder de riktar sig till.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning november

02 december 2024

Under november har den ganska ”extrema” utvecklingen från oktober fortsatt med generellt svaga aktiemarknader över hela världen, utom i USA, där börserna tvärtom har utvecklats mycket starkt. Utvecklingen påminner mycket om oktober, men med skillnaden att Strivos diskretionära portföljer utvecklades sämre än respektive jämförelseindex. Balanserad ökade med 0,1 procent, Offensiv med 0,7 procent och Aggressiv med 1,0 procent. Med en endast månad kvar på året har portföljerna stigit med goda 10,8 procent, 12,7 procent, respektive 14,1 procent, det vill säga att de två första har gått bättre än jämförelseindexen.