Placeringar vi minns: Råvaruobligation Guld

Strivo har sedan starten för 15 år sedan haft ambitionen att skapa alternativa investeringslösningar som ger våra kunder möjlighet att ta del av intressanta exponeringar och avkastningsmöjligheter som annars kan vara svåra att komma åt. Det har resulterat i att en stor variation av placeringar givits ut genom åren. Det är dock först när hela eller större delar av placeringarnas löptid har passerat som en faktisk utvärdering av dess timing och struktur kan bedömas. I denna bloggserie vänder vi blicken tillbaka och lyfter fram tidigare utgivna placeringar för att reflektera över deras faktiska utfall. Denna gång handlar det om en placering med exponering mot råvarumarknaden, nämligen 2115 Råvaruobligation Guld.

2115 Råvaruobligation Guld togs fram under tidig höst 2019. En period som på grund av geopolitiska konflikter, teknologiska framsteg och ekonomiska policyförändringar präglades av osäkerhet och utmaningar inom både världspolitiken och världshandeln.

Olof Gustafsson, chef för struktureringen på Strivo, berättar om bakgrunden till att placeringen togs fram:

”Historiskt sett har efterfrågan på råvaror ökat under osäkra tider när förtroendet för pengar är lågt och inflationsförväntningarna höga. Investeringsbara råvaror, såsom guld, har dessutom uppvisat en relativt låg korrelation med andra tillgångsslag.”

Utifrån dessa förutsättningar konstruerades placeringen med exponering mot guldfonden, SPDR Gold Shares. Placeringen är 90 procent kapitalskyddad och har en deltagandegrad om 100 procent. Underliggande fond är en amerikansk börshandlad fond som avser att återspegla priset på fysiskt guld, minus förvaltningsavgifter. Placeringen är inte valutaskyddad och avkastningen påverkas därmed av växelkursutvecklingen i USDSEK, där en förstärkning av USD gentemot SEK kommer att gynna placeringens avkastning och vice versa.

Olof Gustafsson berättar vidare om tankarna bakom placeringens struktur:

”Vi ville utforma en placering som i osäkra tider kunde skapa mervärde för våra kunder och bidra till en ökad diversifiering i deras investeringsportfölj. Tack vare kapitalskyddet får investeraren möjlighet att ta del av utvecklingen i guldmarknaden till en låg risk.”

Nedan illustreras utvecklingen i underliggande guldfond under placeringens löptid hittills, från startdag 22 november 2019, fram till och med 31 maj 2024.

Under placeringens löptid har guldpriset fluktuerat påtagligt, dock med succesiv tillväxt. Särskilt nämnvärd är den senaste tidens uppgång. Under 2023 började guldpriset klättra stadigt, en rörelse som fortsatte även in i 2024. Totalt under placeringens löptid har guldpriset stigit omkring 60 procent. Likaså har värdet på den underliggande guldfonden, SPDR Gold Shares ökat och därmed den potentiella avkastningen för investerarna.

Med en deltagandegrad om 100 procent kan investerarna dra full nytta av den positiva prisutvecklingen på guld. Per den 31 maj har placeringen ett indikativt marknadsvärde om 146 procent av nominellt belopp och ett teoretiskt slutvärde om 154 procent. Att den amerikanska dollarn har stärkts med ungefär 11 procent mot den svenska kronan sedan 2019 gynnar också placeringens avkastning. Det slutliga återbetalningsbeloppet fastställs först efter den 22 november, men sannolikt kommer de kunder som investerade i placeringen 2019 ha gjort en god affär.

Denna placering illustrerar hur investering i råvaror kan fungera som en skyddande tillgång i tider av finansiell osäkerhet och bekräftar Strivos initiala timing i denna struktur.


Läs mer om placeringen och dess utveckling här.

 

Förvaltarkommentar portföljförvaltning februari 2025

04 mars 2025

Februari präglades av en varierad utveckling för globala aktier. Totalt backade världsindex med 0.60% (-3.3% i SEK). På europeiska marknader fortsatte uppgångarna från januari och den svenska börsen steg med 0.74%. Samtidigt handlades amerikanska aktier svagt, trots fina bolagsrapporter, och S&P 500 föll med 1.4% (-4.1% i SEK). På valutamarknaden stärktes den svenska kronan mot både dollarn och euron vilket förstärkte utländska marknadsnedgångar räknat i svenska kronor. Samtliga portföljer utvecklades negativt under månaden: Trygg (-0.98%), Modig (-1.9%), Dynamisk (-1.3%) samt Nordiska Aktier (-0.86%). Under februari har den nordiska aktieportföljen stuvats om något. Kursuppgången i Handelsbanken realiserades och innehavet såldes av till förmån för två nya bolag, Lindex och Profoto. I Trygg och Dynamisk har förräntningstakten i kreditportföljen ökats något genom köp i fonden First Nordisk Högränta.

Småbolag - stor potential

07 februari 2025

I vår senaste emission, 2025:1, introducerar vi ett nytt tema: småbolag. Denna gång erbjuder vi tre placeringar med exponering mot mindre bolag, där tillväxtpotential står i fokus. Småbolag har historiskt sett visat sig kunna leverera hög avkastning, och det förändrade ränteläget bidrar till ytterligare möjligheter för sektorn. Så vad är det som gör förutsättningarna extra intressanta just nu?

Förvaltarkommentar portföljförvaltning januari 2025

03 februari 2025

Börsåret inleddes positivt med en stark återhämtning från kursfallen i december och världsindex klättrade med 3,0 %. Europeiska börser ledde uppgångarna och bland dessa steg den svenska börsen med hela 7,5%. Detta avspeglades även i samtliga portföljer som ökade under månaden: Trygg (+2,0%), Modig (+4,7%), Dynamisk (+3,8%), Nordiska Aktier (+9,0%). Under månaden har aktieexponeringen minskats något i den dynamiska portföljen (-3%) till förmån för guld (+3%). Aktievikten har minskats i amerikanska aktier, vilka är högt värderade, samt i tillväxtmarknader som väntas påverkas negativt av riskerna för ett större handelskrig och en fortsatt stark dollar.