Realobligationer – ett bortglömt diversifieringsverktyg?

Under de senaste årens marknadsklimat med stigande inflationssiffror har vi fått se hur båda tillgångsslagen aktier och obligationer, de vanligaste komponenterna i en diversifierad portfölj, har utvecklats svagt. I det här blogginlägget går vi igenom tillgångsslaget realobligationer och dess potential som ett diversifieringsverktyg mot högre inflation.

Realobligationer, också kända som TIPS (Treasury Inflation Protected Securities), är en typ av obligationer som är utformade för att skydda investerare mot inflationens påverkan. De skiljer sig från konventionella obligationer genom att erbjuda en kompensation för inflationen. Kompensationen sker genom att det nominella beloppet justeras upp i takt med inflationen. Medan aktier och nominella obligationer generellt sett går svagt i marknadsklimat med stigande inflation, presterar realobligationer bra i dessa miljöer. Som ett resultat fyller realobligationerna en diversifieringslucka som existerar i den traditionella 60/40-portföljen. De flesta investerare och småsparare saknar tillgångar som presterar bra när inflationen överraskar positivt, undantaget råvaror vilka tenderar att utgöra endast en liten del av investerares samlade portföljer. Så beroende på rådande marknadsmiljö kan realobligationer hjälpa till att balansera portföljen mot både aktier och andra tillgångsklasser på ett sätt som få andra tillgångsklasser kan göra. Trots detta är det lite av en förbisedd tillgångsklass i Sverige, framför allt bland småsparare, medan de är mer populära på andra marknader.

Idag emitteras de flesta svenska realobligationer av svenska staten genom Riksgäldskontoret som en del av statens upplåning för att finansiera statsskulden. Med den svenska staten som låntagare innebär det att realobligationerna innehar låg kreditrisk. Även företags- och bostadsobligationer emitteras såsom realobligationer emellanåt. (Läs mer om kreditrisk här)

Likt övriga statsobligationer är realobligationers lägsta placeringsbelopp generellt höga, omkring 1 miljon kronor, vilket gör att fonder som placerar i realobligationer kan vara ett mer attraktivt alternativt för en småsparare. Ofta kallas dessa fonder för realräntefonder och finns i alternativ som investerar enbart i svenska realobligationer eller med mer global exponering.

Så hur har dessa realräntefonder presterat hitintills under pågående period med högre inflation? Grafen nedan illustrerar de senaste tre årens utveckling för två fondkorgar, den ena med svenska realräntefonder, och den andra med svenska obligationsfonder. I bakgrunden visar de grå stolparna den svenska inflationstakten mätt i tolv månaders förändring (YoY)

Som grafen visar har realräntefonder presterat bättre relativt vanliga obligationsfonder vars tillgångar inte kompenserar för den ökade inflationen. Det är således ingen dum idé att återigen lyfta blicken och se vad marknaden har att erbjuda. Strukturerade produkter kan exempelvis konstrueras för att delvis kompensera för inflationen och vissa ETF:er och fonder erbjuder huvudsakligen exponering mot realobligationer. Som den senaste perioden har påmint oss om, är det alltid viktigt att diversifiera sin portfölj för man vet aldrig vad som väntar runt hörnet!

Förvaltarkommentar portföljförvaltning januari 2025

03 februari 2025

Börsåret inleddes positivt med en stark återhämtning från kursfallen i december och världsindex klättrade med 3,0 %. Europeiska börser ledde uppgångarna och bland dessa steg den svenska börsen med hela 7,5%. Detta avspeglades även i samtliga portföljer som ökade under månaden: Trygg (+2,0%), Modig (+4,7%), Dynamisk (+3,8%), Nordiska Aktier (+9,0%). Under månaden har aktieexponeringen minskats något i den dynamiska portföljen (-3%) till förmån för guld (+3%). Aktievikten har minskats i amerikanska aktier, vilka är högt värderade, samt i tillväxtmarknader som väntas påverkas negativt av riskerna för ett större handelskrig och en fortsatt stark dollar.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning december

03 januari 2025

Under december fortplantade sig Trump-rallyt till något som liknade starten på ett allmänt ”jul-rally”, som omfattade de flesta aktiemarknader, men detta tog ett abrupt slut med årets sista Fed-möte under veckan före jul. Strivos diskretionära portföljer följde med i nedgångarna och gick snarlikt respektive jämförelseindex, utom Balanserad, som gick något bättre. Balanserad sjönk med 0,9 procent, Offensiv och Aggressiv med 1,2 procent. Helårsavkastningen blev däremot höga 9,8 procent, 11,3 procent, respektive 12,7 procent.

3-årsjubileum för vårt trackercertifikat

13 december 2024

I fondkretsar brukar man säga att innan det har gått tre år har man inget så kallat "track record". Nu, drygt tre år efter lanseringen av Trackercertifikat Emerging Market Value, har vi nått denna milstolpe - vilket vi vill passa på att uppmärksamma.