Trackercertifikat: Så utformas nya trackers

Strivo erbjuder ett brett utbud av tillgångar, inklusive trackercertifikat, även kända som trackers. Trackers gör det möjligt för investerare att enkelt och kostnadseffektivt exponeras mot specifika marknader eller tillgångar utan att behöva äga dem direkt. När Strivo utformar och lanserar en ny tracker sker processen i flera steg. I följande inlägg får du en översiktlig bild över hur en sådan process kan gå till.

Vid framtagning av en ny tracker identifierar vi inledningsvis en attraktiv tillgång eller marknad som vi tror kan vara intressant för investerare att exponeras mot. Därefter handplockas bolag utifrån en sofistikerad multifaktormodell anpassad för den specifika exponeringen. Syftet är att identifiera bolag med hög utvecklingspotential. Ett ramverk för kriterier, diversifiering och ombalansering fastställs för att spegla utvecklingen av den specifika tillgången eller marknaden som certifikatet ska följa. Därefter behöver vi säkerställa att vi har den tekniska infrastrukturen som krävs för att hantera samt spåra tillgångens värde, och nödvändiga godkännanden från regulatoriska myndigheter erhålls. Avslutningsvis utformas certifikatet i samverkan med en emittentbank och trackern lanseras på börsen där den blir tillgänglig för handel.

Efter lanseringen kan trackern köpas och säljas till aktuellt marknadsvärde när som helst under löptiden. Om investeraren innehar trackern vid löptidens slut, löses certifikatet in automatiskt till dess aktuella marknadsvärde. Under trackerns löptid sker dessutom kontinuerliga omplaceringar och uppdateringar av bolagen för att placeringen ska kunna följa underliggande tillgång 1:1 (ett-till-ett).

Strivos mål vid lansering av nya trackers är att erbjuda ett attraktivt, kostnadseffektivt och lättförståeligt investeringsalternativ som fyller ett behov på marknaden. Placeringen fungerar som ett bra diversifieringsinstrument med möjlighet att exponeras mot tillgångar som annars kan vara svåra att komma åt.

Informationen skall inte uppfattas som ett erbjudande, uppmaning eller rekommendation att göra en investering. Skäliga ansträngningar har gjorts för att garantera riktigheten av informationen, men det kan aldrig uteslutas att den baserats på oreviderade eller icke verifierade siffror och källor. Investeringar i finansiella instrument är förknippat med risk. Investeringen kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning februari 2025

04 mars 2025

Februari präglades av en varierad utveckling för globala aktier. Totalt backade världsindex med 0.60% (-3.3% i SEK). På europeiska marknader fortsatte uppgångarna från januari och den svenska börsen steg med 0.74%. Samtidigt handlades amerikanska aktier svagt, trots fina bolagsrapporter, och S&P 500 föll med 1.4% (-4.1% i SEK). På valutamarknaden stärktes den svenska kronan mot både dollarn och euron vilket förstärkte utländska marknadsnedgångar räknat i svenska kronor. Samtliga portföljer utvecklades negativt under månaden: Trygg (-0.98%), Modig (-1.9%), Dynamisk (-1.3%) samt Nordiska Aktier (-0.86%). Under februari har den nordiska aktieportföljen stuvats om något. Kursuppgången i Handelsbanken realiserades och innehavet såldes av till förmån för två nya bolag, Lindex och Profoto. I Trygg och Dynamisk har förräntningstakten i kreditportföljen ökats något genom köp i fonden First Nordisk Högränta.

Småbolag - stor potential

07 februari 2025

I vår senaste emission, 2025:1, introducerar vi ett nytt tema: småbolag. Denna gång erbjuder vi tre placeringar med exponering mot mindre bolag, där tillväxtpotential står i fokus. Småbolag har historiskt sett visat sig kunna leverera hög avkastning, och det förändrade ränteläget bidrar till ytterligare möjligheter för sektorn. Så vad är det som gör förutsättningarna extra intressanta just nu?

Förvaltarkommentar portföljförvaltning januari 2025

03 februari 2025

Börsåret inleddes positivt med en stark återhämtning från kursfallen i december och världsindex klättrade med 3,0 %. Europeiska börser ledde uppgångarna och bland dessa steg den svenska börsen med hela 7,5%. Detta avspeglades även i samtliga portföljer som ökade under månaden: Trygg (+2,0%), Modig (+4,7%), Dynamisk (+3,8%), Nordiska Aktier (+9,0%). Under månaden har aktieexponeringen minskats något i den dynamiska portföljen (-3%) till förmån för guld (+3%). Aktievikten har minskats i amerikanska aktier, vilka är högt värderade, samt i tillväxtmarknader som väntas påverkas negativt av riskerna för ett större handelskrig och en fortsatt stark dollar.