Trackercertifikat: Vad är en tracker?

Trackercertifikat, även kända som trackers, är ett intressant alternativ för dig som vill skapa diversifiering i din portfölj. Dessa instrument erbjuder enkel och kostnadseffektiv exponering mot olika marknader och underliggande tillgångar.

En tracker är ett finansiellt instrument som gör det möjligt att följa utvecklingen av en specifik underliggande tillgång, ett index eller en korg av tillgångar utan att äga dem direkt. Trackers saknar hävstång vilket innebär att produkten följer den underliggande tillgången linjärt. Om priset på den underliggande tillgången går upp med 5 procent kommer även trackern att gå upp med 5 procent, detsamma gäller vid eventuell nedgång. Trackers är således det närmaste man kan komma direkt handel i en underliggande tillgång utan att faktiskt köpa den.

Löptiden är ytterligare en faktor som utmärker sig hos trackers. I teorin är dess löptid evig, men i praktiken sätter man ofta ett specifikt slutdatum för respektive tracker. Vanligtvis kan trackern köpas och säljas när som helst under löptiden, men om tillgången innehas vid löptidens slut löses certifikatet in till aktuellt marknadsvärde. Trackers har över lag en hög likviditet, vilket innebär att de enkelt köps och säljs under löptidens gång. Som investerare bör du ändå vara medveten om eventuell löptid för att säkerställa att den passar din investeringshorisont och dina mål.

Som alltid med investeringar tillkommer olika typer av risker. Vid handel med trackers utgörs dessa risker av marknadsrisk och emittentrisk. Marknadsrisken innebär att värdet på certifikatet kan sjunka om den underliggande tillgången minskar i värde, medan emittentrisken innebär risken att utgivaren av certifikatet inte kan fullgöra sina finansiella förpliktelser. Dessa risker kan i sin tur leda till att du förlorar hela eller delar av det investerade kapitalet.

Trackers utgör ett bra komplement i investeringsportföljen och ger dig möjlighet att få exponering mot tillgångar som annars kan vara svåra att komma åt. Det kan även vara en kostnadseffektiv investering eftersom trackers generellt har lägre avgifter än aktivt förvaltade tillgångar. Kostnaderna och avgifterna består vanligtvis av en årlig avgift för förvaltning samt transaktionsavgifter vid köp och försäljning.

En tracker är sammanfattningsvis en enkel produkt och passar investerare som söker ett transparent diversifieringsinstrument utan komplexiteten av att äga underliggande tillgångar direkt.

Informationen skall inte uppfattas som ett erbjudande, uppmaning eller rekommendation att göra en investering. Skäliga ansträngningar har gjorts för att garantera riktigheten av informationen, men det kan aldrig uteslutas att den baserats på oreviderade eller icke verifierade siffror och källor. Investeringar i finansiella instrument är förknippat med risk. Investeringen kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning.

3-årsjubileum för vårt trackercertifikat

13 december 2024

I fondkretsar brukar man säga att innan det har gått tre år har man inget så kallat "track record". Nu, drygt tre år efter lanseringen av Trackercertifikat Emerging Market Value, har vi nått denna milstolpe - vilket vi vill passa på att uppmärksamma.

Strivo breddar sitt diskretionära erbjudande

08 december 2024

Strivo lanserade nyligen fyra nya modellportföljer som ett komplement till den befintliga diskretionära förvaltningen. Olle Gustafsson som är ansvarig förvaltare berättar om de nya portföljerna, varför de lanseras och vilka kunder de riktar sig till.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning november

02 december 2024

Under november har den ganska ”extrema” utvecklingen från oktober fortsatt med generellt svaga aktiemarknader över hela världen, utom i USA, där börserna tvärtom har utvecklats mycket starkt. Utvecklingen påminner mycket om oktober, men med skillnaden att Strivos diskretionära portföljer utvecklades sämre än respektive jämförelseindex. Balanserad ökade med 0,1 procent, Offensiv med 0,7 procent och Aggressiv med 1,0 procent. Med en endast månad kvar på året har portföljerna stigit med goda 10,8 procent, 12,7 procent, respektive 14,1 procent, det vill säga att de två första har gått bättre än jämförelseindexen.