Trackercertifikat: Vad är en tracker?

Trackercertifikat, även kända som trackers, är ett intressant alternativ för dig som vill skapa diversifiering i din portfölj. Dessa instrument erbjuder enkel och kostnadseffektiv exponering mot olika marknader och underliggande tillgångar.

En tracker är ett finansiellt instrument som gör det möjligt att följa utvecklingen av en specifik underliggande tillgång, ett index eller en korg av tillgångar utan att äga dem direkt. Trackers saknar hävstång vilket innebär att produkten följer den underliggande tillgången linjärt. Om priset på den underliggande tillgången går upp med 5 procent kommer även trackern att gå upp med 5 procent, detsamma gäller vid eventuell nedgång. Trackers är således det närmaste man kan komma direkt handel i en underliggande tillgång utan att faktiskt köpa den.

Löptiden är ytterligare en faktor som utmärker sig hos trackers. I teorin är dess löptid evig, men i praktiken sätter man ofta ett specifikt slutdatum för respektive tracker. Vanligtvis kan trackern köpas och säljas när som helst under löptiden, men om tillgången innehas vid löptidens slut löses certifikatet in till aktuellt marknadsvärde. Trackers har över lag en hög likviditet, vilket innebär att de enkelt köps och säljs under löptidens gång. Som investerare bör du ändå vara medveten om eventuell löptid för att säkerställa att den passar din investeringshorisont och dina mål.

Som alltid med investeringar tillkommer olika typer av risker. Vid handel med trackers utgörs dessa risker av marknadsrisk och emittentrisk. Marknadsrisken innebär att värdet på certifikatet kan sjunka om den underliggande tillgången minskar i värde, medan emittentrisken innebär risken att utgivaren av certifikatet inte kan fullgöra sina finansiella förpliktelser. Dessa risker kan i sin tur leda till att du förlorar hela eller delar av det investerade kapitalet.

Trackers utgör ett bra komplement i investeringsportföljen och ger dig möjlighet att få exponering mot tillgångar som annars kan vara svåra att komma åt. Det kan även vara en kostnadseffektiv investering eftersom trackers generellt har lägre avgifter än aktivt förvaltade tillgångar. Kostnaderna och avgifterna består vanligtvis av en årlig avgift för förvaltning samt transaktionsavgifter vid köp och försäljning.

En tracker är sammanfattningsvis en enkel produkt och passar investerare som söker ett transparent diversifieringsinstrument utan komplexiteten av att äga underliggande tillgångar direkt.

Informationen skall inte uppfattas som ett erbjudande, uppmaning eller rekommendation att göra en investering. Skäliga ansträngningar har gjorts för att garantera riktigheten av informationen, men det kan aldrig uteslutas att den baserats på oreviderade eller icke verifierade siffror och källor. Investeringar i finansiella instrument är förknippat med risk. Investeringen kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning.

Placera smartare med smart allokering

19 november 2024

När man vid placeringshorisontens slut ser vilka tillgångar som presterat bäst är det lätt att vara efterklok. I våra placeringar med smart allokering bestäms underliggande tillgångars portföljvikter först på placeringens slutdag, vilket gör att man kan dra nytta av marknadens faktiska utveckling - som att vara efterklok redan idag.

Förvaltarkommentar portföljförvaltning oktober

01 november 2024

Oktober har kännetecknats av hög volatilitet och spretiga aktiemarknader. Strivos diskretionära portföljer har utvecklats hyggligt och gått bättre än respektive jämförelseindex, som sjunkit något. Balanserad har ökat med 0,8 procent, Offensiv med 0,6 procent och Aggressiv med 0,5 procent.

Högre avkastningsmöjligheter med kapitalskydd i NOK

15 oktober 2024

Strivos experter skräddarsyr placeringar utifrån rådande marknadsläge och utvecklar innovativa strukturer för att ge investerare bästa möjliga villkor. I vår senaste emission, 2024:7, har vi valt en struktur där vissa placeringar är kapitalskyddade i en annan valuta än svenska kronor (SEK), nämligen norska kronor (NOK). Men varför har vi egentligen valt att kapitalskydda vissa placeringar i NOK?