Portföljförvaltning

Strivo erbjuder ett antal aktivt förvaltade portföljer skräddarsydda för olika riskprofiler, med målet att uppnå bästa möjliga riskjusterade avkastning över tid.

Kom ihåg att investeringar i finansiella instrument innebär risker. Din investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Upptäck fördelarna med expertförvaltning hos Strivo

Strivo är specialister på aktiv förvaltning. Vi erbjuder ett flertal olika aktivt förvaltade modellportföljer med olika avkastnings- och riskprofiler för att möta våra kunders skiftande investeringsbehov. Vårt team bevakar konstant marknaden, genomför strategiska anpassningar och säkerställer att ditt kapital är optimalt allokerat, med hänsyn till marknadens dynamiska natur.

Du som kund har möjlighet att överlåta investeringsbeslut till våra specialister som allokerar i enlighet med fastställt placeringsreglemente. Normalt består våra modellportföljer av aktie- och ränteexponering i form av nordiska enskilda aktier eller fondandelar i aktie- respektive räntefonder. I placeringsreglementet för respektive modellportfölj finns ett spann som reglerar fördelningen mellan aktier och räntor långsiktigt. Ombalanseringar och omplaceringar grundas i vår aktuella marknadssyn på kort och lång sikt.

Som kund hos Strivo står din ekonomiska framgång i fokus. Vår ambition är framför allt att minimera risken för negativ utveckling i din portfölj och leverera så god avkastning som möjligt.

Strivos portföljförvaltning främjar miljörelaterade och sociala hållbarhetsegenskaper vid investeringsbeslut men gör inga utfästelser om hållbara investeringar. Trots detta utgör en betydande del av investeringarna i våra portföljer värden som främjar hållbarhet.

Påbörja din resa mot ekonomisk frihet med oss redan idag!

Våra förvaltningstjänster

Portfölj Balanserad Fokus på stabil och långsiktig tillväxt, försiktig marknadsexponering | Låg risk | Består av en mix av aktie-, räntebärande- och alternativa fonder.
Portfölj Offensiv Fokus på högre potentiell avkastning | Mellanhög risk | Beroende på marknadsläge: aktie- och hedgefonder eller kapitalbevarande alternativ, upp till 100% aktieinnehav
Portfölj Aggressiv Fokus på avkastning | Högre risk | Beroende på marknadsläge: aktie- och hedgefonder, men kan också allokera till kapitalbevarande alternativ

Förvaltningsprocessen

Förvaltningsprocessen som ligger till grund för vår portföljförvaltning kan delas in i fyra huvudsakliga steg:

1.

I det första steget genomförs en makro- och marknadsanalys där portföljens kärnstruktur fastställs genom att bestämma vilka tillgångsslag som ger bäst potential baserat på teman och regioner samt de faktorer och sektorer som gynnas av den rådande makromiljön. Målet är att skapa en stabil grund som överensstämmer med investerarens risktolerans och avkastningsmål.

2.

I detta steg justeras portföljens fördelning mellan aktier, räntor och alternativa tillgångsslag. Genom att göra dessa taktiska val optimeras den potentiella avkastningen inom den strategiska ramen.

3. 

I det tredje steget genomförs en systematisk screening av enskilda aktier, fonder och andra tillgångar. Dessa analyseras baserat på teman, regioner, faktorer eller sektorer. Utöver detta genomförs också en analys över tillgångarnas hållbarhetsfrämjande egenskaper för att säkerställa att dessa tillgångar uppfyller fastställda krav och riktlinjer. Specifika tillgångar som uppfyller önskad exponering väljs därefter ut för att ingå i portföljen. 

4. 

Det sista steget fastställer den detaljerade portföljkonstruktionen och specifika tillgångsvikter väljs för önskad faktorexponering och diversifiering. Genom att integrera mer exotiska tillgångsslag, så som hedgefonder och eventuellt andra alternativa tillgångar, ökar diversifiering, minskar volatilitet och stärker portföljens motståndskraft.

Ansvarig portföljförvaltare

Peter Eklöf är anställd på Strivo sedan 2023 och har dessförinnan varit på Svensk Värdepappersservice sedan 2015 som ansvarig för bolagets portföljförvaltning. Peter har mer än 30 års erfarenhet av finansbranschen, huvudsakligen som analytiker och förvaltare. Bland tidigare arbetsplatser finns Veckans Affärer, Swedbank, Skandiabanken och SEB. På SEB förvaltade Peter bland annat Special Clients-portföljen, en diskretionär portfölj med ett likaviktat benchmark (s.k. ”smart beta”) med framgång. I genomsnitt slog portföljen Stockholmsbörsen med drygt en halv procent per år under elva år.

Förvaltningsfilosofi

Med sex större börsnedgångar under sina år i branschen är Peter väl medveten om vikten av att undvika kraftiga nedgångar snarare än att försöka optimera avkastningen till varje pris. Många förvaltare söker alfa (överavkastning), men i längden anser Peter att det är viktigare att bevaka, och vid behov parera, beta (hur marknaderna går). Exempelvis finns det många bra Sverigefonder med duktiga förvaltare och i stället för att försöka konkurrera med dessa med en egen aktieportfölj använder Peter fonderna som byggstenar i en mer omfattande portfölj och koncentrerar sig på val av marknader i stället för val av aktier. Peters förvaltningsstil är i hög grad präglad av ”stilagnosticism”, vilket innebär att han inte begränsar sig till någon speciell förvaltningsmetodik. Tidigare har både teknisk analys och olika kvantitativa metoder visat sig vara användbara komplement till fundamental analys i förvaltningen.

Peter Eklöf

Peter Eklöf

Portföljförvaltare

Ansvarig portföljförvaltare

Olle är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Han har tidigare arbetat med derivat och tillgångsallokering på J.P. Morgan i London. Olle har varit anställd hos Strivo sedan 2015 där han innehar rollen som chef för Dealing, med ansvar för produktframtagning och handel med strukturerade placeringar och tillgångsallokering i trackers. Olle har lång erfarenhet av analys och implementering av investeringar med inriktning mot olika tillgångsslag och marknader.

Förvaltningsfilosofi

Med en investeringsstrategi som innefattar breda portföljer av aktier, fonder och ETF:er, strävar Olle efter att uppnå god riskjusterad avkastning på medellång sikt. Förvaltningsfilosofin baseras på en stark tro på aktiemarknadens långsiktiga värdeskapande potential. För att ytterligare stärka portföljernas stabilitet och avkastningsmöjligheter, inkluderar Olle även obligationer och alternativa tillgångsslag såsom hedgefonder och råvaror. Dessa tillgångar bidrar till en bredare diversifiering och minskar den övergripande portföjrisken. Dessutom använder han derivatstrategier för att begränsa risker och skapa ytterligare avkastningspotential.
Olles holistiska och flexibla tillvägagångssätt säkerställer att portföljerna är väl positionerade för att dra nytta av marknadens möjligheter samtidigt som de skyddas mot potentiella nedgångar. Hans metodik präglas av noggrann analys och balanserad riskhantering, vilket skapar förutsättningar för långsiktig avkastning. 

Strivobloggen

Placera smartare med smart allokering

När man vid placeringshorisontens slut ser vilka tillgångar som presterat bäst är det lätt att vara efterklok. I våra placeringar med smart allokering bestäms underliggande tillgångars portföljvikter först på placeringens slutdag, vilket gör att man kan dra nytta av marknadens faktiska utveckling - som att vara efterklok redan idag.

Läs mer
Förvaltarkommentar portföljförvaltning oktober

Förvaltarkommentar portföljförvaltning oktober

Oktober har kännetecknats av hög volatilitet och spretiga aktiemarknader. Strivos diskretionära portföljer har utvecklats hyggligt och gått bättre än respektive jämförelseindex, som sjunkit något. Balanserad har ökat med 0,8 procent, Offensiv med 0,6 procent och Aggressiv med 0,5 procent.

Läs mer

Högre avkastningsmöjligheter med kapitalskydd i NOK

Strivos experter skräddarsyr placeringar utifrån rådande marknadsläge och utvecklar innovativa strukturer för att ge investerare bästa möjliga villkor. I vår senaste emission, 2024:7, har vi valt en struktur där vissa placeringar är kapitalskyddade i en annan valuta än svenska kronor (SEK), nämligen norska kronor (NOK). Men varför har vi egentligen valt att kapitalskydda vissa placeringar i NOK?

Läs mer