Uppdaterad 2024-12-09
Utgångspunkten för Strivo diskretionär portföljförvaltning (”Tjänsten”), är att ansvarfulla investeringar och avkastning till investerare är tätt förknippat. Tjänsten rapporterar i enlighet med artikel 6 SFDR (EU:s disclosureförordning) och 30 procent av tjänstens värde ska utgöras av investeringar som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper. Tjänsten förbinder sig inte till några minimikrav på hållbara investeringar. Strivo AB ("Bolaget") har utvecklat policy och processer för att säkerställa att investeringsobjekten uppfyller det aktuella målet för hållbar investering för tjänsten. En hållbar investering definieras i SFDR som en investering i en ekonomisk verksamhet som bidrar till ett miljömål och/eller ett socialt mål och förutsatt att investeringarna inte orsakar betydande skada för något annat miljömål eller socialt mål och att investeringsobjekten följer praxis för god styrning. Bolaget mäter bidrag till hållbarhetsmål mot FN:s 17 globala mål och EU Taxonomin tillämpas för att avgöra vad som är en hållbar investering.
Strivo bedömer att en investering främjar hållbarhet om den är/har:
- involverad i verksamheter som bidrar till ett miljömål eller socialt mål enligt FN:s globala mål för hållbar utveckling.
- fastställt mål enligt Parisavtalet (exempelvis där verksamheten har fastställt ett klimatmål som också har validerats av Science Based Targets Initiative).
Tjänsten följer fyra metoder i investeringsstrategin för att integrera hållbarhet i förvaltningen.
Investeringsstrategi
Metod 1 Hållbarhetsanalys:
Tjänsten investerar i värdepapper, som på förhand och löpande, analyseras och betygsatts i Bolagets interna analysverktyg.
Metod 2 Exkludering:
Som en del av målsättningen att minska tjänstens hållbarhetsrisker och negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer tillämpar tjänsten en exkluderingsstrategi. Detta innebär uteslutning av investeringsobjekt som exempelvis bryter mot FN:s globala överenskommelser, OECD:s riktlinjer för multinationella företag eller har en verksamhet som ej är i linje med Bolagets exkluderingslista.
Metod 3 Aktivt ägande:
Förvaltaren för på uppdrag av sina investerare dialog både med såväl befintliga som med potentiella investeringsobjekt i syfte att de ska förbättra sin ESG-praxis.
Metod 4 Hållbarhetsbedömning:
För att kunna klassificera ett innehav som hållbart krävs det att investeringen är i linje med Bolagets ramverk för hållbara investeringar eller investeringar anpassade efter tjänstens främjandeegenskaper. I hållbarhetsbedömningen krävs det att inga hållbara investeringar ska orsaka betydande skada för annat mål för hållbar investering. Detta mäts genom att investeringarna måste klara Bolagets s.k. do-no-significant-harm-test samt att investeringsobjektet följer praxis för god styrning.
Bolaget bedömer att en investering bidrar till ett mål för hållbar investering om:
- Investeringsobjektet bidrar till ett eller flera av FN:s globala mål (med inriktning på mål 5, 9, 11, 13 och 16).
- Minst 15 % av omsättningen, kapitalutgifter eller driftsutgifter i investeringsobjektet är taxonomiförenlig.
Investeringars negativa påverkan på hållbarhetsfaktorer beaktas som en integrerad del av investeringsprocessen för tjänsten. Investeringar kontrolleras så att de inte gör betydande skada i förhållande till relevanta och valda hållbarhetsfaktorer (PAI-indikatorer).
Förvaltaren strävar alltid efter att ha så fullständig och tillförlitlig information som möjligt om investeringarna i tjänsten. Data för hållbarhetsanalysen inhämtas från externa datakällor. Vid valet av extern leverantör för ESG-data utvärderades alternativen på marknaden och valet baserades på funktionalitet, antalet hållbarhetsanalytiker, metodologi, pris samt datakvalitet. Utvärderingen av hållbarhetsleverantörer pågår löpande. Det kan dock inte garanteras att den information som inhämtas alltid är fullständig och korrekt.
Bolaget utövar, i de fall där ägarinflytande kan antas ha en reell påverkan, påverkansarbete genom att engagera sig i de bolag som tjänsten investerar i enlighet med policy för aktieägarengagemang. Bolaget kan också utöva inflytande genom påverkansarbete gentemot de förvaltare av kollektiva investeringar såsom fonder som Bolaget investerar i. Bolaget publicerar årsvis en hållbarhetsrapport som omfattar det påverkansarbete som utförts under det föregående året.
Inget hållbart investeringsmål
Denna finansiella produkt främjar miljörelaterade och/eller sociala egenskaper utan att ha hållbara investeringar som mål.
Den finansiella produktens miljörelaterade och/eller sociala egenskaper
Bolaget har utvecklat policys och processer för att säkerställa att investeringsobjekten uppfyller det aktuella målet för hållbar investering för tjänsten. Därför inkluderas och värderas hållbarhet på samma sätt som investeringens fundamentala och tekniska attribut. Tjänsten avser att investera i företag och fonder som proaktivt arbetar för en hållbar miljö. Det betyder att Tjänsten främjar följande egenskaper:
- Verksamheter som bidrar till ett miljömål eller socialt mål enligt FN:s globala mål för hållbar utveckling (med inriktning på mål 5,9, 11, 13 och 16).
- Investeringsobjekt med målsättning att efterleva Parisavtalets utsläppsmål (dessa investeringsobjekt har också klimatmål validerade av Science Based Targets Initiative).
Analys
Tjänsten är en diskretionärt förvaltad portföljförvaltningstjänst med global inriktning men som är uppdelad på flera olika modellportföljer med olika målsättning och spridning.
Analys inför investering
Som har redogjorts för ovan tillämpar tjänsten vissa exkluderingskriterier som baseras på hållbarhetsurval. Investeringsobjekt som är verksamma inom vissa sektorer som förvaltaren bedömer vara etiskt kontroversiella eller förenade med betydande hållbarhetsrisk kan aldrig komma att ingå i tjänstens investeringsuniversum av direktinvesteringar.
De exkluderingskriterier som tillämpas för tjänsten innebär att följande verksamheter exkluderas:
- Klusterbomber, personminor, kemiska och biologiska vapen
- Kärnvapen
- Pornografi (om det uppgår till mer än 5% av omsättningen i objektet)
- Alkohol (om det uppgår till mer än 10% av omsättningen i objektet)
- Tobak (om det uppgår till mer än 10 % av omsättningen i objektet)
Utöver detta exkluderas investeringsobjekt som har varit inblandade i brott mot FN:s globala överenskommelse eller OECD:s riktlinjer för multinationella företag.
Vidare har Bolaget etablerat ett särskilt verktyg för sin hållbarhetsanalys som innebär att varje investeringsobjekt som ingår i tjänstens investeringsunivers analyseras och betygssätts utifrån verktyget (”hållbarhetsmatrisen”).
Analysen sker före handel för att säkerställa att endast investeringar som uppfyller det interna minimikravet gällande ESG-poäng är kvalificerade för inkludering. Matrisen grundar sig i 17 hållbarhetsrelaterade frågeställningar som utmynnar i ett internt system för ESG-poäng för investeringsobjekt. En högre ESG-poäng betyder att objektet är mer hållbart. Genom ESG-poängen kategoriseras därmed investeringsobjekten som ”icke-hållbart” (0-15p), ”neutralt” (15-25p) eller ”hållbart” (25-37p). Frågeställningarna innefattar exempelvis huruvida investeringsobjektet har verksamhet som återfinns på tjänstens valda exkluderingslista, ifall det har fastställt ett klimatmål som har validerats av Science Based Targets Initiative, och ifall investeringsobjektet har en sund bolagsstyrning i termer av sund ledningsstruktur, medarbetarrelationer, personalersättningar samt efterlevnad av skattskyldighet, dvs. uppfyller praxis för god styrning. Frågeställningarna innefattar även en uppskattning gällande Bolagets möjlighet att kunna påverka investeringsobjektet till att agera mer hållbart.
Analys under investering
Analysen uppdateras årsvis för att säkerställa att investeringsobjektet fortsatt efterlever de hålbarhetsrelaterade målsättningar som uppgavs vid den initiala investeringen. Givet att investeringsobjektet har analytikertäckning av Bolagets valda hållbarhetsleverantör beaktas alltid hållbarhetsleverantörens bedömning och deras betyg inkluderas i så fall också i den sammanvägda ESG-betygssättningen.
Förvaltaren för dialog både såväl med befintliga och med potentiella investeringsobjekt för att kommunicera vilka hållbarhetsrelaterade åtaganden tjänsten har. I denna dialog kan förvaltaren också samarbeta med andra investerare, delta och rösta på bolagsstämmor i syfte att påverka.
Bolagets bedömning av god styrning i investeringsobjekten baseras på interna verktyg för hållbarhetsanalys, vilket utgörs av en hållbarhetsmatris. Matrisen innehåller ett flertal frågeställningar som ämnar utröna investeringsobjektets styrningsrelaterade förmåga. Detta inkluderar en bedömning avseende ledningsstruktur (t.ex. policys beträffande korruption och mutor), medarbetarrelationer (t.ex. frågor om föreningsfrihet och kollektiva förhandlingar), personalersättningar (t.ex. strukturer om röster mot ersättningsrapporten) samt efterlevnad av skattskyldigheter (t.ex. indikatorer om skatteincidenter). Förvaltarna har fastställt kriterier som innebär att investeringsobjekten inte får bryta mot OECD:s riktlinjer för multinationella företag eller FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter.
Andel investeringar