Börshandlade placeringar
Strivo Academy erbjuder ett brett utbud av utbildningsmaterial och kurser för att hjälpa investerare att förstå komplexa finansiella produkter och marknader. Börshandlade placeringar eller ETP:er (från engelskans Exchange Traded Products) har under senare år blivit en mycket populär sparprodukt. De är billiga, snabba och förhållandevis enkla att handla med. I likhet med aktier handlas ETP:er direkt över börsen när som helst under en handelsdag. I detta avsnitt går vi igenom kortfattat vad ETP:er är.
Vad är en ETP?
En börshandlad produkt eller ETP (Exchange Traded Product) är ett värdepapper som handlas i realtid på börsen. ETP är en samlingsterm för ETN (Exchange Traded Note), ETF (Exchange Traded Fund) och ETC (Exchange Traded Commodity). ETP:er (”Börshandlade produkter”) beskriver investeringsprodukter som handlas på en reglerad marknad eller multilateral handelsplattform och vars värdeutveckling är avsedd att följa utvecklingen av en eller flera underliggande tillgångar eller ett index. Det finns både aktivt och passivt förvaltade ETP:er.
Exchange Traded Note (ETN)
En ETN är i formell bemärkelse ett icke räntebärande skuldinstrument. En ETN med bakomliggande tillgångar som säkerhet (Asset-Backed Securities) innebär att emittenten av instrumentet förvarar motsvarande värde i den underliggande tillgången av investerarnas värde i produkten hos ett separat förvaringsinstitut. Investerarnas medel är därmed separerade från emittentens balansräkning vilket är en trygghet för investerarna i ETN:erna eftersom detta minskar kreditrisken mot emittenten.
Exchange Traded Fund (ETF)
En börshandlad fond eller ETF är en fond som handlas direkt över börsen. ETF:er utgör en underkategori till samlingstermen ETP vilket beskriver investeringsobjekt som handlas på en reglerad handelsplats och vars värdeutveckling är avsedd att spegla utvecklingen av en befintlig underliggande marknad. Även om det förekommer aktivt förvaltade ETF:er är de allra flesta passivt förvaltade indexfonder. På grund av den passiva naturen är ETF:er vanligtvis billigare än traditionella fonder. Investeringarna är ofta kopplade till specifika länder, branscher, råvaror eller räntor. En ETF är en fond i formell bemärkelse vilket innebär att de lyder under samma lagstiftning som gäller för konventionella fonder. Investerarnas medel är därmed separerade från fondbolagets affärer vilket är en trygghet om fondbolaget skulle få finansiella problem.
Även om börshandlade fonder inte är ett nytt fenomen i sig är det först under senare år som det blivit en bred och populär investeringsform. Utbudet har ökat explosionsartat och småsparare attraheras av instrumentets flexibilitet och kostnadseffektivitet.
Exchange Traded Commodity (ETC)
ETC är specialiserade ETP:er som spårar priser på enskilda råvaror eller råvarukorgar, som guld, olja eller jordbruksprodukter. ETC:er handlas på samma sätt som aktier på börser och erbjuder ett enkelt sätt för investerare att få exponering mot en rad olika råvarumarknader utan att behöva hantera de praktiska eller opraktiska aspekterna av att äga fysiska råvaror.
Det finns två huvudsakliga typer av ETC:er, Fysiskt säkrade och Syntetiskt säkrade.
Fysisk Säkring: Många ETC:er, särskilt de som erbjuder exponering mot ädelmetaller som guld och silver, är fysiskt säkrade. Detta innebär att de är backade av faktiska lager av råvaran som hålls i förvar hos en betrodd tredje part, vilket minskar emittentrisken.
Syntetisk Säkring: Vissa ETC:er använder derivat för att spåra råvarupriserna. Dessa syntetiska ETC:er är helt säkrade genom investeringar i kontanter eller värdepapper med hög kreditvärdighet och revideras dagligen för att säkerställa att de följer de underliggande råvarornas värde.
Hur ser marknaden för ETP:er ut?
Utbudet av ETP:er har ökat stadigt och investerare attraheras av instrumentets flexibilitet och kostnadseffektivitet samt det faktum att ETP:er erbjuder exponering mot ett stort antal olika underliggande tillgångar som annars kan vara svåra att få åtkomst till på ett enkelt sätt, exempelvis råvaror, private equity eller kryptotillgångar.
Den globala marknaden för ETP:er har uppnått betydande tillväxt och storlek under de senaste åren. Vid slutet av 2023 nådde tillgångar investerade i den globala ETP-industrin ett nytt rekord på 11,63 biljoner USD, med totalt 11 869 produkter listade på 81 börser i 63 länder.
Nordamerika: Den största marknaden för ETP, med USA som dominerar sektorn. USA som marknad har nästan fördubblats i storlek sedan 2019 och representerar en betydande andel av både aktie- och räntebärande tillgångar.
Europa: Näst störst volymmässigt, med en betydande del av marknaden för ETP:er. Trots en nedgång under 2022 har marknaden sett positiva inflöden och förväntas växa ytterligare under de kommande åren.
Asien-Stillahavsområdet: Denna region har också visat stark tillväxt, särskilt i länder som Kina och Japan. Regionen har sett ökade inflöden och utveckling av nya ETP:er som attraherar både lokala och internationella investerare.
Dessa regioner driver tillsammans den globala tillväxten inom ETP-sektorn, med Nordamerika som ledande marknad, följt av Europa och Asien-Stillahavsområdet. Marknaden förväntas fortsätta expandera med innovationer inom produktutveckling och ökande investerarintresse för diversifierade investeringslösningar.
Handel med ETP:er
Marknaden för ETP:er består av en primärmarknad och en sekundärmarknad. Den enskilda ETP-investeraren handlar i sekundärmarknaden men i syfte att förstå hur en ETP fungerar är det viktigt att känna till båda marknadernas funktionssätt.
Primärmarknaden
Innan en ETP kan handlas på börsen måste andelar av ETP:n emitteras i primärmarknaden av aktörerna som verkar inom primärmarknaden. Dessa utgörs av en emittent tillsammans med en eller flera auktoriserade deltagare (”Authorised Participants”), som ofta samtidigt har rollen som marknadsgarant (“Market-maker”). Den auktoriserade deltagaren börjar med att ställa ut förfrågan om att skapa ett antal andelar (ofta om 50 000 eller fler) som den auktoriserade deltagaren får i utbyte mot den underliggande tillgången och till det värde som motsvarar de nya andelarna. När denna process är genomförd har den auktoriserade deltagaren ett lager med andelar av en ETP som sedan kan säljas på andrahandsmarknaden (börsen).
Ovanstående process brukar kallas för ”Creations” (nya andelar skapas) och “Redemptions” (utestående andelar makuleras)” och genomförs inte bara då ETP:n upptas till handel på en marknadsplats utan kan ske när som helst så länge ETP:n finns upptagen till handel. Syftet är att det hela tiden skall råda balans mellan utbud och efterfrågan på andelar i en ETP och därmed säkerställa att andelarna inte avviker från ETP:ns nettoandelsvärde (“NAV”), en så kallad Delta 1 prissättning. NAV publiceras efter varje handelsdag på emittentens webbplats (“NAV”) och återspeglar värdet av de underliggande tillgångarna som en ETP följer (“Delta 1”).
Vid ökad efterfrågan för en ETP kommer de auktoriserade deltagarna att skapa nya andelar, och omvänt lösa in andelar vid minskad efterfrågan. Tack vare att de auktoriserade deltagarna och marknadsgaranterna använder sig av ETP:ns underliggande tillgång för att kvotera kan en ETP med låg omsättning ändå anses vara mycket likvid då likviditeten i ETP:n primärt avgörs av likviditeten i den underliggande tillgången och inte av omsättningen i själva ETP:n.
Sekundärmarknaden
Andelar kan köpas och säljas när som helst under börsens öppettider tack vare den ovan beskrivna ”Creation & Redemption-processen” där en andel av en ETP representerar en specifik kvantitet av den underliggande tillgången.
Handel i en ETP kan jämföras med handel med exempelvis aktier. Avslut sker till det aktuella marknadspriset som gäller vid det ögonblick som ordern går till avslut. Precis som för en aktie finns det en orderbok med köpare och säljare på olika nivåer (“orderdjup”). Under en handelsdag har en så kallad marknadsgarant (“Market-maker”) i uppgift att säkerställa likviditet genom att kontinuerligt ställa köp- och säljkurser i korrelation till utvecklingen av den underliggande tillgången. Skillnaden mellan köp- och säljkurs kallas, precis som i handel med aktier, för ”spread”.
ETP:er kan även ha exponering mot flera tillgångar, då med en inbördes procentuell andel av det totala tillgångsvärdet. Emittenten kan därför komma att utföra rebalansering av korgen av tillgångar, på regelbunden basis, för att bland annat upprätthålla villkor och likviditet för ETP:n. Vid rebalansering korrigeras de procentuella andelarna så att tillgångarnas jämvikt återställs. Om rebalansering inte genomförs så kan någon enskild underliggande tillgång som utvecklats kraftigt positivt få en omotiverat hög påverkan på värdet av ETP:n.
Marknadsrisk: Precis som med andra investeringar är ETP:er utsatta för volatilitet och marknadsinformation.
Likviditetsrisk: Även om ETP:er generellt är likvida, kan vissa mindre handlade ETP:er ha sämre likviditet vilket man bör tänka på.
Kreditrisk: Om emittenten av en ETP får finansiella problem kan investerare förlora sina investerade medel.
Rullningsrisk: För ETC:er som använder terminsmarknader kan "rullning" (byte av utgående kontrakt mot nya) resultera i vinster eller förluster beroende på terminsmarknadens rådande prissättning.
Fördelar med ETP
Diversifiering: ETP:er kan ge investerare tillgång till en bred korg av tillgångar, vilket minskar risken genom diversifiering.
Transparens: Investerare kan enkelt se och spåra värdet på de underliggande tillgångarna i realtid.
Kostnadseffektivitet: ETP:er har generellt lägre förvaltningskostnader jämfört med traditionella fonder