Introduktion till kryptotillgångar

Strivo Academy erbjuder ett brett utbud av utbildningsmaterial och kurser för att hjälpa investerare att förstå komplexa finansiella produkter och marknader.

Under det senaste decenniet har tekniken utvecklats i snabb takt och på den ständigt anpassningsbara finansmarknaden har kryptotillgångar gjort sitt intåg och fått mycket uppmärksamhet, både bland investerare och finansanalytiker världen över. Men vad är egentligen kryptotillgångar och varför har de blivit föremål för sådan uppmärksamhet från både institutionella och privata investerare?

Vad är kryptotillgångar?

Kryptotillgångar, ibland även kallade digitala tillgångar eller kryptovalutor, är en typ av digitala tillgångar som bland annat kan användas som värdebevarande tillgångar och betalningsmedel. Vad som gör dem unika är att de är decentraliserade, till skillnad från det centraliserade finansiella systemet med traditionella banker, och bygger på en teknik som kallas blockchain (blockkedjeteknik), vilket möjliggör säker och transparent lagring och överföring av data.

Den mest kända kryptotillgången är Bitcoin, som introducerades av en pseudonym med namnet Satoshi Nakamoto år 2009. Sedan dess har tusentals andra kryptotillgångar lanserats, var och en med sina egna unika egenskaper och användningsområden. Exempel på andra kryptotillgångar inkluderar bland annat Ethereum, Solana, Cardano, Chainlink och Polkadot.

Användningsområde för kryptotillgångar

Men varför har kryptotillgångar blivit så populära? Det är dels för att användningsområden fortsätter att växa inom decentraliserade finans-/ betalningslösningar och dels för att kryptotillgångar börjar accepteras i allt större utsträckning som en naturlig del i traditionell portföljförvaltning.

Dessutom erbjuder kryptotillgångar möjligheter till decentraliserat finansiellt samarbete och innovation. Genom så kallade “smarta kontrakt” på blockkedjor som Ethereum kan människor över hela världen skapa och interagera med finansiella tjänster utan att behöva förlita sig på traditionella finansiella institutioner såsom banker.


Hur ser marknaden för kryptotillgångar ut?

Marknaden för handel med kryptotillgångar har varit i en stadig tillväxt under det senaste decenniet, men resan har präglats av hög volatilitet och generellt dålig transparens för själva handeln.

En undersökning från rådgivnings- och revisionsföretaget EY (publicerad den 8 april 2024)1 med över 1 000 respondenter i Sverige visar ett ökat ägande av kryptotillgångar i svensk marknad. Enligt undersökningen är det 550 000 svenskar eller 7 procent av den svenska befolkningen över 18 år som äger någon form av kryptotillgång. Vidare visar undersökningen på en stark utveckling de kommande åren för kryptotillgångar. Analysen visar att så många som 1,6 miljoner svenskar, eller cirka 20 procent av den svenska befolkningen över 18 år, kan komma att äga kryptotillgångar inom det närmaste decenniet.

Under 2023-2024 har betydande framsteg gjorts i att effektivisera och reglera marknaden för kryptotillgångar med syfte att stärka kundskyddet. Bland annat har amerikanska Securities and Exchange Comission (SEC) beslutat att godkänna ETF:er mot vissa kryptotillgångar. Fler och fler marknadsaktörer har även valt att lansera börshandlade produkter med exponering mot kryptotillgångar. Det europeiska MiCA(Markets in Crypto Assets)-regelverket förväntas även implementeras under 2024 med syftet att öka transparens och förtroendet för kryptotillgångsmarknaden.


Utmaningar och risker

Det finns också utmaningar och risker med att investera i kryptotillgångar. Dess volatilitet är en av de mest uppenbara riskerna, vilket innebär att priserna kan svänga kraftigt över korta tidsperioder. Men även den direkta handeln i kryptovalutor har utgjort en risk eftersom det har saknats effektiv insyn i hur handeln bedrivits. Detta har medfört risker för bedrägerier och att investerare förlorar investerat kapital.

Dessutom finns det oro för säkerheten och regleringen av kryptotillgångar, där det inom EU under 2024 implementeras ett omfattande regelverk kring just kryptotillgångar kallad MiCA. Syftet med MiCA är bland annat att aktörer på kryptomarknaden skall vara reglerade samt att regelverket skall bidra till ökad transparens och trygghet för alla som vill investera i kryptotillgångar. Hur regelverket kommer att påverka marknaden för handel med kryptotillgångar är dock fortsatt oklart vilket skapar en viss osäkerhet.

 

Kryptotillgångar som investering

Trots ovan utmaningar fortsätter intresset för kryptotillgångar att växa kraftigt, i synnerhet från institutionella investerare, kapitalförvaltare, fondbolag samt finansiella rådgivare. Många experter är övertygade om att kryptotillgångar kan utgöra en naturlig del i en väldiversifierad portfölj och tror att blockkedjeteknologi och kryptotillgångar kan spela en betydande roll i framtidens finansiella system. Att använda reglerade värdepapperiserade finansiella instrument med exponering mot kryptotillgångar istället för att handla kryptovalutor direkt möjliggör en större möjlighet till transparens och medföljande ökat kundskydd. För investerare är det viktigt att överväga riskerna och möjligheterna innan man väljer att investera i kryptotillgångar. Man bör också vara medveten om den relativt höga volatiliteten inom detta marknadssegment.

Vad innebär Staking inom kryptotillgångar?

Staking är en av de grundläggande mekanismerna inom vissa typer av kryptotillgångar och fungerar som ett sätt för investerare att få en extra avkastning i form av belöningar genom att låsa in sina kryptotillgångar till nätverket. Detta system är centralt i många blockkedjor som använder en konsensusmekanism känd som "Proof of Stake" (PoS).

I PoS-baserade kryptovalutor, som Ethereum, kan användare "staka" sina kryptotillgångar genom att ansluta dessa till en validerare som är kopplad till nätverket. Genom att göra detta bidrar de till nätverkets säkerhet och drift genom att deras tillgångar används för att validera transaktioner och skapa nya block på blockkedjan.

Avkastningen för staking varierar beroende på flera faktorer, bland annat andelen av den totala mängden kryptotillgångar som för närvarande är stakade, hur länge dessa är låsta, samt antalet transaktioner som utförs på nätverket. Avkastningen genereras från transaktionsavgifter som samlas in på blockkedjan eller genom nyskapande av den relevanta kryptotillgången.

Staking erbjuder en potentiellt attraktiv avkastning för investerare som är villiga att låsa in sina kryptotillgångar under en förutbestämd period. Det fungerar också som ett mer energieffektivt alternativ till "Proof of Work" (PoW)-system, som bland annat används för Bitcoin, där kraftfull databearbetning används för att uppnå samma mål.

För investerare i ETP:er som ger exponering mot en kryptotillgång kombinerat med staking så kan stakingbelöningarna i somliga fall adderas kontinuerligt till produktens värdeutveckling och därmed speglas löpande i kursen.

 

1 "Unga svenskar driver utvecklingen av kryptovalutor", publicerad 8 april 2024